Martin & Miranda

Martin & Miranda

Het gezin
Martin en Miranda wonen al 18 jaar in Zeist, en dat bevalt ze erg goed. Ze hebben twee kinderen, Daniel (5) en Eveline (8). Miranda is zelfstandig projectmanager en Martin werkt bij een tweetal regionale banken. Samen houden ze van reizen, ze zijn net terug van een paar dagen Berlijn.

 

Op zoek naar buitenruimte
"Het huis waar we wonen is prachtig en helemaal opgeknapt, alleen missen we buitenruimte. Daarom gingen we op zoek naar een nieuw huis." Na lang zoeken werd helaas geen alternatief gevonden. De zoektocht naar een nieuwe woning werd losgelaten. Tot per toeval Kerckebosch op de radar kwam.

 

Miranda houdt de ontwikkelingen in de buurt in de gaten en zag september 2013 een aankondiging van de jaarlijkse Nieuwbouwdag, die ook in Kerckebosch gehouden werd. "Ondanks dat we niet meer zo sterk op zoek waren naar een nieuwe woning, zijn we samen langs geweest. Tijdens de Nieuwbouwdag werd er met een iPad door Kerckebosch gewandeld, ook langs de Bosrand kavels. We waren meteen enthousiast over de prachtige locatie."

 

De Bosrand: dé buurt voor Martin & Miranda
De belangrijkste woonwensen van Martin en Miranda zijn meer ruimte en veel zonlicht. Qua bouwstijl houden ze van jaren '30. Na de wandeling in Kerckebosch was het dan ook snel duidelijk: dit is een mooie plek om te wonen. "De buurt De Bosrand spreekt ons aan door de bouwstijl die wij mooi vinden. Een rustige buurt met veel ruimte en midden in de natuur, maar ook met fijne buren met kinderen. Een vrijstaand huis in een weiland, dat is niet wat we zoeken."

 

Al snel waren ze er uit: kavel BD09 is voor hen de mooiste. Het zou deze kavel worden, of anders niets. Wat is er zo bijzonder aan deze kavel? "De kavel ligt op een hoek, heeft een zuid-ligging aan een heideveld, en is niet recht-toe-recht-aan, maar heeft een afwijkende vorm. Dat speelse vinden we juist heel leuk."

 

Knoop doorhakken
Het kopen van een kavel is een grote beslissing. Hoe hebben Martin en Miranda de knoop doorgehakt? "Na de Nieuwbouwdag zijn Martin en ik samen uit eten geweest. We waren heel enthousiast over de kavel en over het totaalplan en de manier waarop Kerckebosch als gebied ontwikkeld wordt. We zaten tegenover elkaar en vroegen ons af, hoe serieus is dit plan voor ons? We stelden ons voor dat de WOM vandaag zou bellen dat er een andere gegadigde is voor deze kavel. Wat zouden we dan doen? Allebei hadden we meteen het antwoord: dan gaan we ervoor!"

 

Er werd direct een makelaar ingeschakeld om te bekijken wat ze voor hun huidige huis zouden krijgen. En wat kost zelf bouwen eigenlijk? Daar hadden ze nooit bij stil gestaan. Oorspronkelijk werd er alleen gekeken naar bestaande huizen. Alles werd uitgezocht om het plaatje compleet te krijgen. Daarna werd snel met de WOM alles rond gemaakt. Kavel BD09 was binnen!

 

Klant centraal bij de architect
Eerst werd er gekeken naar catalogusbouw. "Daar kwamen we niet mee weg, we hebben te specifieke eisen en wensen". Een van de andere Bosrand kopers tipte EVE architecten. Deze architect sprak meteen aan door zijn mooie woningontwerpen. Zijn naam werd later nog een keer genoemd door een bouwer waarvan EVE de voorkeursarchitect was. Dat kon geen toeval zijn. "We gingen een gesprek aan en het was meteen raak. EVE maakt prachtige ontwerpen en zet de klantwens centraal. Ze adviseren ons, maar houden niet te veel aan hun eigen principes vast. Soms maken we ook keuzes op basis van ons budget."

 

Het nieuwe huis wordt een jaren '30 woning met een moderne inslag. Veel licht in de woning door veel ramen met name aan de achterkant. "Je komt binnen in een grote woonkeuken en rechts daarvan is de woonkamer, maar we hebben geen deuren. De vertrekken lopen in elkaar over, zodat deze in contact staan met elkaar. Er zijn wel schuifdeuren, maar deze zullen vaak openstaan. Het wordt heel mooi!"

 


 

Luchtwarmtepomp, zonnepanelen en LED

De EPC-norm is tegenwoordig zo hoog dat je automatisch al veel duurzamer bouwt dan voorheen. Om aan die norm te voldoen kozen Martin en Miranda voor een luchtwarmtepomp. Daarnaast treffen ze voorbereidingen om later zonnepanelen te kunnen leggen op het platte dak van de aanbouw. "We verwachten dat de kosten voor zonnepanelen de komende jaren omlaag gaan en zonnepanelen er mooier op worden. Op dit moment vinden we zonnepanelen nog te opvallend om ons mooie huis ermee te ontsieren." Verder kiezen Martin en Miranda mondjesmaat voor LED verlichting. "We kiezen bewust voor lampen waarbij we nu halogeen kunnen gebruiken en we later, als de kosten voor ledverlichting omlaag gaan, led kunnen gebruiken zonder de armaturen te hoeven vervangen. Het gaat hierbij vooral over inbouwspots."

 

Liever zelf doen dan uitbesteden
Martin en Miranda doen alles zelf, ook de aanbesteding. "Het definitief ontwerp is net goedgekeurd door het Kwaliteitsteam, dit betekent dat de omgevingsvergunning aangevraagd kan worden. De architect is nu het bestek aan het schrijven om in aanbesteding te kunnen gaan. Hij geeft namen van aannemers aan ons door waar hij goede ervaring mee heeft. Wij gaan de gesprekken aan en besluiten straks of een aannemer bij ons past en of we met hem verder willen. Tijdens het ontwerp heeft een van de potentiële aannemers ook meegedacht over het ontwerp, zodat het niet uit de hand gaat lopen qua kosten."


"Zelf bouwen is heel tijdrovend, maar we houden dan ook aardig de vinger aan de pols. Wij willen de controle houden en doen heel veel zelf. Alles uitbesteden kan ook, maar dat doet wij minimaal. Het is een afweging, het kost veel extra tijd, maar je kunt hier ook mee besparen. En het huis wordt meer van jezelf. Op dit moment heb ik er ook de tijd voor. Ik vind het ontzettend leuk om te doen!", vertelt Miranda enthousiast.

 

Samen bouwen aan een nieuwe buurt
"De belangrijkste reden voor ons om hier te gaan wonen is met name de locatie en hoe de wijk tot stand is gekomen. Er wordt rekening gehouden met de wensen van potentiele kopers. Ook na de koop van de kavel is er nog regelmatig contact met de WOM en wordt er meegedacht. We hebben het gevoel dat we er met zijn allen iets moois van maken. We hopen hier dan ook oud te worden en pas te verhuizen als we een groot huis niet meer aankunnen."

 

Miranda organiseert regelmatig een borrel met de toekomstige buren. "Samen bouwen we aan een nieuwe buurt!"

 

Zelfbouwtips van Martin & Miranda

  • Je kunt niet vroeg genoeg beginnen! Alle tijd die je aan het begin wint is meegenomen. Het kost tijd om je eigen smaak te ontwikkelen, te weten wat je mooi vindt.

 

In het nieuws
Martin & Miranda verschenen in augustus 2014 in het RTL nieuws. Bekijk het item.

 

Lees meer ervaringen