Marjon & Harry

Marjon & Harry

Het gezin
Marjon (38) is zelfstandig interim portfolio manager en houdt van tennis. Haar man Harry (36) is portfolio manager bij PGGM Investments, en loopt regelmatig hard. Ze komen uit Amsterdam en samen hebben ze twee kinderen: Marit (4) en Fleur (2).

 

Tijd voor meer ruimte
Harry en Marjon woonden de afgelopen jaren in Amsterdam. "Na de geboorte van onze 2e dochter werd het tijd voor meer ruimte en een tuin. We zijn allebei opgegroeid in een landelijke omgeving en altijd gewend geweest aan ruimte. Harry werkt in Zeist en daarom zochten we iets groters in de omgeving Utrecht of het Gooi."

 

Liever zelfbouw dan nieuwbouw
Harry is van origine 'bouwkundige' en de ouders van Marjon bouwden vroeger zelf hun huis. Nieuwbouw of zelfbouw was vanaf het begin dan ook de voorkeur. "We volgden de afgelopen 3 jaar zo'n beetje alle nieuwbouw projecten en kavelverkopen via Funda of andere internet sites. Hoewel nieuwbouwprojecten ook steeds meer ruimte laten voor de wensen van toekomstige bewoners, wilden we toch graag helemaal ons eigen huis ontwerpen."

 

De doorslag: voorzieningen én natuur dichtbij
Via werk en sport kennen Harry en Marjon een aantal mensen die in Zeist wonen, waaronder in Hoge Dennen- Kerckebosch. Dit was nog niet genoeg om de definitieve beslissing voor Kerckebosch te maken. "In een bestaande woonomgeving ons eigen droomhuis bouwen, met alle voorzieningen dichtbij en toch midden in de natuur! Deze combinatie gaf de doorslag."

 

Modern wonen Op de Hei
De heidekavels spraken het meeste aan. "We houden allebei van moderne architectuur. En het open en vrije uitzicht over het heideveld is echt uniek! Wij hebben de laatste kavel Op de Hei gekocht, wat een geluk!"

 

Architectenkeuze: een kwestie van gevoel
Op internet zochten Marjon en Harry veel naar afbeeldingen van huizen die ze mooi vonden. Vervolgens onderzochten ze welke architecten/bureaus hierachter zaten. "Op deze manier selecteerden we 4 bureaus en hadden we gesprekken over hun werkwijze, referentieprojecten en honorarium. Het waren stuk voor stuk professionele, goede bureaus. Het was een kwestie van gevoel wat de doorslag gaf."

 

Bouwbegeleiding door de architect
"Ons architectenbureau begeleidt ons bij de bouw. Harry heeft een technische achtergrond, maar je moet ook tijd kunnen maken en ervaring hebben met zo'n bouwproces. We geven graag deze rol aan de architect."

 

Minder werken
Zelf bouwen is erg tijdrovend en in het geval van Marjon en Harry zelfs onmogelijk gebleken als gezin met 2 full time werkende en internationaal reizende ouders én 2 kinderen onder de 5 jaar. Het gezin bracht afgelopen jaar een aantal weken op een vakantiepark door, omdat hun huidige appartement in Amsterdam verkocht was, maar ze in de buurt van Kerckebosch geen geschikte huurwoning konden vinden. Uiteindelijk koos Marjon er voor om als zelfstandige en minder dagen te gaan werken. "Hierdoor ben ik flexibeler en kan ik ook meer tijd besteden aan het bouwproces en de diverse keuzes die gemaakt moeten worden."

 

Het droomhuis van Harry en Marjon
"Ons huis heeft strakke lijnen met een warme uitstraling door de combinatie van de gevelsteen, het hout en veel glas aan de achterkant. Dit zorgt voor veel licht en zichtlijnen op de hei. De omgevingsvergunning is net aangevraagd en we leggen de laatste hand aan het bestek. Hierna kunnen we 3 a 4 aannemers benaderen voor het aanbestedingstraject. Als alles goed gaat hopen we voor de kerst 2015 te verhuizen!"

 

 

Duurzaamheid op korte en lange termijn

Tijdens het ontwerpproces hebben Harry en Marjon met de architect een aantal duurzaamheidsopties doorgenomen (warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen, etc.). Aan alle opties zit natuurlijk een kostenplaatje en investeringshorizon. "De ontwikkelingen op dit gebied gaan heel snel, waardoor er mogelijk over een jaar alweer efficiëntere producten zijn. We hebben daarom gekozen om de aanvangsinvestering relatief beperkt te houden, en bij aanvang alleen een hybride CV met warmtepomp en een zonneboiler te realiseren. De zonnepanelen stellen we nog even uit. We leggen wel de nodige leidingen aan en treffen andere voorbereidingen om bijvoorbeeld binnen een paar jaar de panelen op het dak te kunnen leggen."

 

Toekomst in Kerckebosch
"We zien onszelf voorlopig zeker in Kerckebosch wonen, onze oudste dochter heeft het erg naar haar zin op de Damiaanschool. We vinden het erg interessant en leuk om te zien hoe de wijk met alle diverse woningen en voorzieningen stap voor stap verandert en vernieuwt."

 

Zelfbouwtips van Harry & Marjon

  • Op tijd op zoek gaan naar een huurwoning in Zeist! Een huurwoning voor een korte tijd waar je zo in kan zonder iets te moeten verbouwen is niet zomaar voorhanden.
  • Goed time management: balans werk en privé. Je eigen huis bouwen doe je als het goed is niet al te vaak, dus van het proces zelf wil je ook graag genieten!

 

Lees meer ervaringen